Съвети при избор на климатик

Големина на помещението

Първоначално е добре да определите колко мощен климатик ще ви е необходим в зависимост от големината на помещението, което ще отоплявате или охлаждате. Правилният размер климатик е от особено значение за добрата климатизация и разхода на електроенергия. По-мощният климатик има по-висока консумация на енергия, като това не означава, че ще получите необходимия комфорт. Капацитетът на климатиците се измерва в kW – киловат или Btu/h – английска мерна единица за енергия. Можете да използвате това, че за кубичен метър от помещението са необходими 0,05 kW за охлаждане и 0,06 kW за комфортно отопление. Например: за трапезария от 30 квадратни метра при височина на тавана 2,7 метра, което е равно на 81 куб.м, ще ви е необходим климатик с отдавана мощност от около 4,05 kW за охлаждане и 4,86 kW за отопление. Разбира се, този начин на изчисление е приблизителен поради факта, че съществуват особености на помещението като:
• Височина на тавана
• Наличие на външна или вътрешна изолация
• Вид на стъклопакета
• Вид на дограмата на прозорците
• Големина на прозорците
• Изложение на помещението
• Начин на използване и предназначение на помещението
• Наличие на електрически уреди, отдаващи топлина като печки, хладилници и др.
• Вид на помещението – спалня, кухня, хол, трапезария или др.

Избор на тип климатик

Разполагате с изключително разнообразни възможности за избор на климатици, предназначени за широко приложение. Сплит системите са изключително подходящи за отопление и охлаждане на едно помещение в дома, като можете да избирате между инверторни и хиперинверторни системи. Те се състоят от едно вътрешно и едно външно тяло. За отопление или охлаждане на няколко помещения можете да изберете мулти сплит система, която се състои от едно външно тяло и няколко вътрешни тела, които можете да управлявате отделно и независимо. Професионалните системи като касети, канални, колонни, таванни климатици, терпомомпи и други са подходящи за къщи, търговски, индустриални или производствени помещения.

Нива на шум

Температурата не е единственият фактор, който създава комфорт. Вашият климатик оперира при определени нива на шум на вътрешното тяло, които са също от съществено значение за вашето семейство. Съветваме ви да помислите за подходящо място за инсталиране на външното тяло, защото нивото на шума в работен режим може да повлияе отрицателно на вас или вашите съседи.
Работа при екстремни условия
Някои модели климатици имат възможност за работа при екстремни условия и биха могли да работят в режим на отопление при външна температура от -20 ⁰С. Изборът на такъв модел климатик зависи изцяло от потребностите, предназначението и условията, при които ще се използва.

Енергийна ефективност

Енергийната ефективност е изключително важна при избор на климатик или климатична система. Инверторните климатици се отличават като едни от най-енергоспестяващите продукти и са максимално ефективни при отопление и охлаждане на вашия дом. Съветваме ви да се информирате за нивото на енергийна ефективност на избрания от вас климатик преди покупка, за да се насладите не само на оптимален комфорт, но и на ниски разходи за електроенергия.

Качествен монтаж

Всеки дом, къща или апартамент се отличава с индивидуални характеристики, които определят специфичната потребност от отопление, охлаждане и вентилация. Изключително голямото разнообразие на климатична техника на пазара може да ви затрудни при избора. Съветваме ви да се консултирате с утвърдена фирма или компания, която не само предлага климатици и климатични системи, но и може да ви предостави компетентна консултация. Правилният и качествен монтаж също е от съществено значение за ефективността на вашия климатик и за постигане на оптимален комфорт в помещението. Цялостното решение за климатизация на дома или офиса зависи от следните фактори: качествен продукт с високо ниво на енергийна ефективност, експертно мнение и качествен монтаж.

Свързани постове